Zelenina je zásadotvorná, a to znamená, že prispieva k udržaniu pH vo vašom tele. Tiež obsahuje dôležité vitamíny, minerály, enzýmy a je zdrojom vlákniny. Všetky tieto benefity zeleniny ale získate predovšetkým z tej, ktorá bola vypestovaná bez chemických postrekov a za prirodzených podmienok. Skladovaná a dovezená zelenina zo zahraničia stráca počas transportu na účinných prospešných látkach. Voľte radšej plody, ktoré boli vypestované u nás. Pri takýchto plodoch budete mať väčšiu istotu, že sa do obchodu dostali vo svojej sezóne a neboli zozbierané pred dozretím. Keďže sa nemusia prevážať cez polovicu sveta, klesá podiel obsahu chemických látok, potrebných na udržanie čerstvosti počas ich prevozu. Navyše plodiny vypestované u nás sú pre náš organizmus najprirodzenejšie.

Koľko porcií zeleniny denne?

Zeleninu by ste mali zaradiť do každého jedálneho lístka. V akom množstve záleží už na každom z nás. Dôležitá je nielen kvantita, ale aj kvalita. Správne spracovanie zeleniny je veľmi dôležité, aby sa v nej zachovalo čo najviac vitamínov a minerálnych látok. Jesť zeleninu surovú alebo tepelne spracovanú? Záleží od druhu - niektoré druhy sú chutnejšie surové, iné si tepelnú úpravu skrátka vyžadujú. To už je však na každom z nás. Avšak pri konzumácii by sme mali preferovať zeleninu v surovom stave, pripravenú na pare, varenú, grilovanú alebo pečenú (s minimálnym množstvom tuku).

Zdroj: https://cz.depositphotos.com/270204682/stock-photo-fresh-vegetables-useful-and-healthy.html

Zeleninu si ľahko obľúbite, aj v prípade, že doteraz ste ju príliš „nemuseli“. Zeleninové jedlá sú totiž ľahké na prípravu. Pri zhadzovaní kilogramov si môžete dopriať zeleninové polievky, alebo zeleninu pripraviť dusením, grilovaním či zapekaním. Zelenina nepotrebuje dlhú tepelnú úpravu, naopak, čím dlhšie ju dusíte, tým viac znižujete jej výživovú hodnotu a zvyšujete glykemický index. Vyhnite sa nesprávnej kuchynskej príprave ako je vysmážanie či zapekanie so šľahačkovou smotanou a tučnými syrmi. „Z takéhoto zeleninového jedla ľahko urobíte kalorickú bombu“.

Zopár zaujímavých receptov na zeleninové jedlá nájdete tu 

Naše odporúčanie na skvelú zeleninovú polievku:

Brokolicová s cheddar syrom

Zdroj: https://www.dajsisnack.sk/p/simply-7-morska-sol-sosovicove

Suroviny 

  •       4 lyžice masla
  •       1 cibuľa, nasekaná
  •       1/4 šálky múky
  •       2 šálky kuracieho vývaru
  •       1 veľká brokolica, jemne nakrájaná
  •       2 šálky plnotučného mlieka
  •       3 šálky syra čedar, nastrúhaný
  •       Soľ a korenie, podľa chuti
  •       1 balíček Simply7 Lentil Sea Chips Chips

Postup

  1. Vo veľkom hrnci na strednom ohni rozpustíme maslo. Pridáme cibuľu a osmažíme ju do zlatista (asi 5 minút). Pridáme múku a hneď potom kurací vývar, soľ a korenie.
  2. Primiešame brokolicu. Privedieme k varu a znížime teplotu na minimálnu. Dusíme, kým brokolica nie je mäkká (asi 15 - 20 minút).
  3. Pridáme mlieko a varíme ďalej. Na záver vmiešame syr cheddar.
  4. Dochutíme soľou, korením a podávame so šošovicovými lupienkami od Simply 7.

Na otázku, či je pri diéte vhodná konzervovaná zelenina, máme odpoveď: „Konzervovaná zelenina má nižšiu nutričnú hodnotu ako čerstvá. Okrem toho, že obsah vitamínov a minerálnych látok je v konzervovanej zelenine nižší, pridaný cukor, ocot alebo olej môže zvýšiť jej energetickú hodnotu. Pre vysokú energetickú hodnotu sa pri chudnutí neodporúča zelenina konzervovaná v oleji, rovnako ako ani zeleninové pasty, omáčky a bylinkové pestá. Pri redukčnej diéte vždy uprednostnite zeleninu čerstvú a jedlá z nej pripravené. Konzervovanú zeleninu konzumujte len výnimočne a v malých množstvách.“

Medzi najvýživnejšie potraviny patrí listová zelenina:

  • bok choy (druh čínskej kapusty)
  • žerucha
  • kapusta
  • horčicové listy
  • mangold
  • špenát
  • rukola
  • rímsky šalát
  • ružičkový kel
               Tieto potraviny sa umiestňujú na samom vrchole rebríčka potravín s maximálnym obsahom mikroživín na kalórie.