Dlhé roky sa verilo, že tuky nie sú prospešné pre naše zdravie. Avšak, nie všetky tuky sú rovnaké, a nie všetky sú škodlivé pre naše telo. Tuky predstavujú nielen zásobu energie ľudského tela, ale mnohé sú nevyhnutné pre zdravý metabolizmus. Z tohto dôvodu ich príjem netreba znížiť, ale naopak, musíme sa uistiť, že ich príjem je dostatočný pre naše celkové zdravie, a že prijímame zdravé tuky. Už v 70 tych rokoch bola preukázaná súvislosť medzi vysokou spotrebou rýb a zníženou úmrtnosťou na kardiovaskulárne ochorenia. Do dnešného dňa existuje obrovské množstvo štúdií, ktoré dokazujú pozitívny dopad zvýšeného príjmu rýb na naše zdravie. Viac o konzumácii rýb a prečo ich konzumovať si prečítate tu.  

Niektoré oleje a potraviny bohaté na tuky obsahujú chemikálie nazývane esenciálne mastné kyseliny. Dve esenciálne mastné kyseliny, ktoré sú pre zdravie dôležité, sú omega-3 a omega-6 mastné kyseliny (sú to tzv. dobré tuky). Tieto dve mastné kyseliny ale potrebujeme mať v správnej rovnováhe, aby sme chránili naše srdcia, kĺby, pankreas, pokožku a stabilitu nálady. Problém je, že jeme príliš veľa Omega-6 mastných kyselín a nie omega-3 kyselín, čo môže viesť k zvýšeniu krvného tlaku a krvným zrazeninám, ktoré následne môžu spôsobiť infarkt a porážku. Omega-3 mastné kyseliny sú skupinou esenciálnych mastných kyselín, čo znamená, že sú pre organizmus nenahraditeľné. Telo si ich vie vyrobiť samo iba v obmedzenom množstve, a preto ich človek musí prijímať potravou. Príjem omega-3 mastných kyselín, najmä tých s dlhým reťazcom, známych pod skratkou EPA a DHA, je nevyhnutný na zabezpečenie správneho fungovania ľudského tela.

Omega-6 mastné kyseliny ako také sú pre naše telo potrebné, avšak v príliš veľkých dávkach pôsobia skôr škodlivo. Dôležité je ich množstvo vzhľadom k príjmu omega-3 mastných kyselín. Naša strava by mala správne obsahovať vyvážený pomer omega- 3 a omega-6 mastných kyselín, približne 3:1. Omega-3 totiž pomáhajú redukovať telesné zápaly, zatiaľ čo priveľa omega-6 tieto zápaly podporuje.

Na záver sa pozrime, ktoré potraviny obsahujú najviac omega- 3 mastných kyselín :

  • Losos: 4023 mg v jednej porcii (kyseliny EPA a DHA).
  • Tresčí olej: 2664 mg v jednej porcii (kyseliny EPA a DHA).
  • Sardinky: 2205 mg v jednej porcii (kyseliny EPA a DHA).
  • Ančovičky: 951 mg v jednej porcii (kyseliny EPA a DHA).
  • Ľanové semienka: 2338 mg v jednej porcii (kyselina ALA).
  • Chia semienka (šalvia hispánska): 4915 mg v jednej porcii (kyselina ALA).
  • Vlašské orechy: 2542 mg v jednej   porcii (kyselina ALA).

Na trhu dokonca nájdeme aj snacky k TV s obsahom OMEGA-3 a 6 mastných kyselín

            Zdroj: https://www.dajsisnack.sk/

Chrumkavé, bezlepkové tyčinky zo strukovín, ktoré si  ihneď po vyskúšaní obľúbi každý.