Novodobým strašiakom sú nepochybne éčka. Čoraz viac ľudí neustále rieši, čo to je, ktoré potraviny aké éčka obsahujú a ktoré z nich nás ohrozujú najviac. Vyznať sa v tom je naozaj veda a preto vám prinášame zoznam toho najdôležitejšieho, čo by ste o emulgátoroch mali vedieť.

Zdroj: https://pixabay.com/

Emulgátory, prezývané aj ako "éčka", sú vlastne prídavné látky - aditíva (farbivá, konzervanty , topiace soli, sladidlá a iné pridané látky v potravinách, liekoch, nápojoch), ktoré buď predlžujú dobu trvanlivosti potravín alebo upravujú a zvýrazňujú ich chuť či farbu.  Ich medzinárodné označenie je písmenom „E“ spolu s trojmiestnym číselným kódom, pričom sú rozdelené do kategórií podľa toho, akú funkciu zabezpečujú v potravinách. Niektoré éčka organizmu nijak výrazne neškodia, no mnohé z nich môžu mať na naše zdravie fatálne následky.

Aké riziká sú preukázané pri konzumácií „éčok“?

O reálnom dopade konzumácie týchto látok sa stále diskutuje. Je to spôsobené tým, že napr. jednotlivé konzervačné látky v povolených množstvách sú síce zdraviu nezávadné, ale nie je známe ani vedecky testované, ako pôsobia napr. vo vzájomnej kombinácii. Samozrejme predpisy určujú množstvá, ktoré môžu byť bezpečne používané, bez nepriaznivých účinkov na zdravie. Pri určovaní bezpečného množstva danej látky sa však taktiež nepočíta s tým, že zároveň človek skonzumuje množstvo ďalších látok, ktorých účinky sa môžu znásobiť. Ak chceme byť konkrétny, tak napr. zvýšená konzumácia niektorých výrazne žiarivo sfarbených sladkostí a nápojov s obsahom umelých farbív môžu viesť k rozvoju hyperaktivity. ADHD, môžu vyvolávať u dospelých migrény, astmatické reakcie, intolerancie až alergické reakcie.

Viac o hyperkinetickej poruche ADHD sa dozviete tu.

Kategórie a označenie éčok

Prítomnosť všetkých týchto látok v potravinách musí byť uvedená na obale v zostupnom poradí podľa ich množstva. Označujú sa názvom alebo číselným kódom s písmenom E. Označenie E kódom je medzinárodné a znamená tiež, že látka prešla hodnotením svojej bezpečnosti. 

Kompletný zoznam prídavných látok zatriedených do skupiny E 

 http://www.ruvzvk.sk/ecka.html

Kategória, do ktorej látka patrí, sa ľahko spozná podľa prvého čísla za písmenom E :

E100 - 199 - farbivá

E200 - 299 - konzervanty

E300 - 399 - antioxidanty a regulátory kyslosti

E400 - 499 - emulgátory, stabilizátory a zahusťovadlá

E500 - 599 - regulátory kyslosti a plnidlá 

E600 - 699 - zvýrazňovače chuti a arómy

E900 - 999 - sladidlá, potravinárske plyny a leštiace látky

E1000 - 1999 - ostatné látky

Všetci,ktorí sú o týchto škodlivých látkach v potravinách aspoň trošku informovaní, vyhľadávajú produkty označené BEZ ÉČIEK, BEZ FARBÍV a BEZ KONZERVANTOV. Do skupiny výrobkov bez éčiek a konzervantov pribudli najnovšie aj snacky od výrobcu SIMPLY 7

Pozrime sa na ich zloženie :

SIMPLY 7 Organic zeleninové chipsy

Zloženie:  Zemiaková múka 38 %,  slnečnicový olej a / alebo šafránový olej,  kukuričná múka,  zemiakový škrob,  kukuričný škrob,  ryžová múka, soľ, trstinový cukor,  paradajkový prášok 1%,  špenátový prášok 1%,  kurkuma,  červený repný prášok.

Viac druhov týchto snackov najdete na webvej stránke www.dajsisnak.sk