Čo je vlastne laktózová intolerancia?

Ako sa intolerancia laktózy prejavuje?

Liečba laktózovej intolerancie

Nemliečne zdroje vápnika

Športovci a laktózová intolerancia

Intolerancia laktózy či neznášanlivosť voči mliečnemu cukru je neschopnosť ľudského organizmu štiepiť a následne laktózu, čiže mliečny cukor tráviť. Aby dochádzalo k štiepeniu a následnému stráveniu mliečneho cukru, je potrebný enzým laktáza. Nedostatočnú tvorbu tohto enzýmu označujeme termínom hypolaktázia, či deficit laktázy.

Zdroj: https://www.pikist.com/free-photo-vkdtv/cs

Ako sa intolerancia laktózy prejavuje?

Nestrávená laktóza je na jednej strane príčinou premnoženia baktérií, ktoré produkujú nadmerné množstvo plynov a na strane druhej je príčinou riedkej stolice – hnačky. Intenzita príznakov závisí od rozsahu enzýmového deficitu a od množstva skonzumovanej laktózy. Sú ľudia, u ktorých je deficit nevýrazný a žiadne príznaky nie sú prítomné. Čím menej enzýmu črevo dokáže tvoriť a čím viac laktózy sa v krátkom čase do čreva dostane, tým sú príznaky výraznejšie. Charakteristikou laktózovej intolerancie je, že sa do 30-120 minút po konzumácii potraviny s obsahom laktózy objavia tieto príznaky

  • plynatosť a zvukové prejavy pohybu čriev
  • hnačka
  • kŕče a bolesť v brušnej dutine

Liečba laktózovej intolerancie

Pri laktózovej intolerancii je úprava jedálnička individuálna. Niekedy stačí len vymeniť mliečne výrobky za syry, maslo, šľahačku a zakysané výrobky, kde je laktózy výrazne menej, inokedy je nutné úplne sa im vyhnúť. Pre zmiernenie ťažkosti pomáha nejesť mliečne výrobky na lačno a kombinovať ich s ďalšími potravinami.

Na trhu dnes existuje veľké množstvo výrobkov, ktoré sú označené ako úplne bez laktózy (lactose free) alebo len s nízkym obsahom laktózy (low lactose). Cenovo sú tieto produkty, medzi ktoré patria napríklad syry, smotana, maslo alebo jogurty, o niečo drahšie ako bežné výrobky.

Nemliečne zdroje vápnika

Mliečne výrobky sú ospevované najmä vďaka tomu, že vápnik z nich sa veľmi dobre vstrebáva do tela. Nie sú však jediným zdrojom vápnika. Za zmienku stoja tieto potraviny:

- morské riasy (možno ich pridávať namiesto zelenej petržlenovej vňate do jedál)

- orechy a semienka 

- melasa (tmavohnedá pasta vznikajúca pri výrobe cukru)

- strukoviny 

- zelenina

- ovocie (figy)

- obilniny (amarant)

Zdroj: https://pixabay.com/cs/illustrations/lakt%C3%B3za-bez-obsahu-lakt%C3%B3zy-ml%C3%A9ko-1349759/

Športovci a laktózová intolerancia

Športovci sú závislí na zdravých kostiach a aby si ich udržali silné, vápnik je rozhodujúci pre ich zdravie. Mlieko je rozhodujúce v ich strave nielen preto, že dodáva vápnik; mlieko tiež obsahuje tie správne výživné látky, ktoré pomáhajú športovcovi zotaviť sa z tvrdého tréningu. Mlieko má prirodzené elektrolyty, ktoré pomáhajú obnoviť rovnováhu tekutín. Mlieko môže tiež pomôcť zabrániť ďalšiemu poškodeniu svalov vyvolanému cvičením a zvýšiť svalové prírastky. Ak v akomkoľvek športe prekonávate vzdialenosti, či už ide o beh, jazdu na bicykli alebo o niečo iné,  čokoládové mlieko obsahuje optimálny pomer uhľohydrátov k bielkovinám, ktorý pomáha dopĺňať zásoby tela.

Čo v prípade ak športovec trpí laktózovou intoleranciou a mlieko ťažko znáša, čím ho môže nahradiť??

Cenným zdrojom vápnika je najmä zelenina. Patrí sem napríklad brokolica, kel, kaleráb, špenát, čínska kapusta alebo pór. Mimoriadne vysoké hodnoty nájdeme aj v maku, o ktorom štúdie dokazujú, že je tu až dvanásťnásobne viac vápnika ako v mlieku. Dostatok ho nájdeme i v strukovinách, ako napríklad v sóji, fazuli alebo v červenej šošovici. Obsahujú ho aj lieskové a vlašské orechy, mandle, ľanové semiačka či vňate. Na našom tanieri by nemali chýbať ani morské ryby, losos a tuniak. Mlieko vieme nahradiť rastlinnými variantmi, ako napríklad mandľové, kokosové, ryžové, ovsené, konopné či makové mlieko.