Jednou z veľkých otázok, ktoré sa konečne dostávajú do popredia a to nielen vďaka rozmachu zdravej výživy, je konzumácia potravín na báze GMO. 

GMO je skratka pre geneticky modifikované organizmy.

Viete, čo spolu s nimi jete?

Mnohí ľudia vôbec netušia, čo je to GMO a bohužiaľ aj mnohí ľudia, ktorí sa hrdo hlásia ku zdravej výžive, konzumujú potraviny, ktoré sú geneticky upravené. Znie to paradoxne, pretože pre týchto ľudí je napríklad cukor časovaná bomba a lepok im znie takmer ako jadrový výbuch. Lenže pozor! Všetko so všetkým súvisí. A ako sa dočítate v tomto článku aj GMO potraviny s najväčšou pravdepodobnosťou môžu za to, že na svete je stále viac alergikov a ľudí, ktorí trpia intoleranciou na nejakú potravinovú zložku. 

Viac o alergiách a GMO sa dočítate

tu : https://www.vsetkoogmo.sk/index.php/rizika-gmo/gmo-a-alergie

Poďme ale po poriadku. Čo je to GMO? Výsledok laboratórneho procesu, pri ktorom sa vezmú gény z DNA jedného organizmu a umelo sa vnútia do génu druhého organizmu, čo sú väčšinou nesúvisiace rastliny alebo živočíchy. Tieto gény môžu pochádzať z baktérií, vírusov, hmyzu, zvierat alebo dokonca ľudí. Tento svet pozná GMO plodiny už takmer 20 rokov. Počas tejto doby biotechnologické spoločnosti naliali stovky miliárd dolárov do výskumu, lobingu a presviedčania ľudí, že GMO plodiny sú prospešné a potrebné. Napriek tomu, po skoro 20 rokoch neexistuje jedna osoba na tejto planéte, ktorá ráno vstane a nemôže sa dočkať až si kúpi nejakú GMO potravinu.

Za 20 rokov nedokázal biotechnologický priemysel preukázať ani jeden pozitívny výsledok používania GMO plodín. Geneticky modifikované potraviny nie sú chutnejšie, výživnejšie, ani lacnejšie. S ich používaním sú spájané iba choroby, zničená príroda, finančné problémy a v najhoršom až smrť.

Geneticky modifikované potraviny pochádzajú z plodín, ktorým bola zmenená DNA pomocou génov z geneticky modifikovaných organizmov. Tieto gény pochádzajú z druhov ako baktérie a vírusy, ktoré nikdy predtým neboli súčasťou ľudskej potravy. Vkladanie génov a ich následné klonovanie však môže spustiť hromadné vedľajšie účinky, pretože vznikajú génové sekvencie, ktoré neexistujú nikde v prírode.

Zdravotné riziká

Je zarážajúce, že napriek skoro 20-ročnému používaniu GMO plodín nebola doteraz vykonaná žiadna dlhodobá klinická štúdia na ľuďoch. Jediná štúdia vykonaná na ľuďoch konzumujúcich potraviny obsahujúce GMO preukázala, že časť génu, ktorý bol vložený do GMO sóje, sa preniesol do DNA baktérie žijúcej v tráviacom trakte a zostal tam.

Podľa American Academy of Environmental Medicine (AAEM), početné množstvo zvieracích štúdií dokazuje vážne zdravotné riziká spojené s konzumáciou potravín s GMO. Medzi ne patrí napríklad:

Neplodnosť

Imunitné problémy

Zrýchlené starnutie

Zmeny v hlavných orgánoch a tráviacom trakte

Samozrejme dnes sú na trhu aj výrobcovia, ktorí nepoužívajú vo výrobe GMO v žiadnej forme. Zárukou úplného GMO - free by mali byť BIO produkty alebo produkty vyrobené čisto z prírodných ingrediencií, napr. Rada produktov SIMPLY 7, z ktorých si dokážetepripraviť

chutné jedloa vybrať si z receptov, ktoré nájdete priamo na ich webových stránkach.